Isometrisk övning för att minska skaderisken och öka prestationsförmåga

2023-12-12

Höftadduktorer är ofta förbisedda men utgör en kritisk och ofta bortglömd del av kroppen i träningsrutiner. Detta område av kroppen glöms ofta bort eftersom människor inte anser att det är avgörande för prestation. Tankesättet är att övningar som knäböj är de enda väsentliga för prestationen. Men adduktorerna är avgörande inom många sporter, särskilt de som innefattar riktningsförändrande rörelser som fotboll, basket, fotboll, handboll och tennis med flera sporter.

Tänk dig en fotbollsspelare som vill dribbla sin motståndare och snabbt måste ändra riktning. Spelaren har minimal tid att producera en isometrisk kraft tillräckligt stor för att helt stoppa energin från den excentriska rörelsen, belasta sina ben innan hen accelererar koncentriskt och springer i motsatt riktning. Denna rörelse måste ske snabbare än motståndarna om de vill springa förbi dem.

Idrottaren som kan stoppa den excentriska belastningen snabbare kommer att dra nytta av en förbättrad stretch reflex och mer absorberad energi att använda i sträckförkortningscykel (SSC). Varje fördröjning mellan den excentriska rörelsen och den koncentriska rörelsen kommer att resultera i förlorad energi från SSC. Inte bara är adduktorerna viktiga för prestationen, men ljumsk sträckningar är vanliga både bland idrottare och motionärer.

Det orsakas ofta av överansträngning av adduktor muskeln vid snabba vändningar under löpning, skridskoåkning eller hopp. Rörelser som kräver att dina muskler både förlängs och förkortas samtidigt orsakar vanligtvis en ljumsksträckning. Detta utsätter din muskel för stress och kan leda till överstretchning eller bristning. Med andra ord, om dina adduktorer är för svaga kommer du inte bara att förlora energi, du är också mer utsatt för skador. Eftersom om en muskel utsätts för mer stress än den kan hantera och det inte finns något sätt att bli av med den kraften, kommer vävnaden att brista.

Övning för att hålla dina ljumskar friska

Denna övning är utmärkt av många anledningar, men främst för att lära dina neuromuskulära komponenter att överföra kraft. Börja med att ligga på ryggen. Lyft upp knäna så att du har en 90 graders vinkel både i höfterna och knäna. Placera en boll mellan knäna och kläm åt så hårt du kan. Börja med 3 set av 5x5 sekunders hålltid. Det är väldigt viktigt att du klämmer åt bollen så hårt du kan för att maximera effekten av övningen.

Adduktorerna arbetar i samarbete med bål- och höftmusklerna för att ge en stabil grund för olika rörelser. Att försumma denna muskelgrupp kan leda till kompensatoriska mönster, vilket lägger överdriven stress på andra strukturer och ökar risken för obalans och skador.

Att integrera adduktor-specifika övningar i dina träningsprogram är avgörande för helhetsbilden av skadefri aktiv individ. Betoningen bör sträcka sig bortom konventionella övningar och främja en omfattande förståelse för kroppens sammanlänkade muskelsystem. Genom att erkänna betydelsen av adduktorerna och integrera övningar kan individer förbättra sin idrottsprestation, minska risken för skador och odla en mer robust grund för fysiska aktiviteter.